Je hond of kat vanuit de Filipijnen naar Nederland of België (laten) overvliegen. Hoe begin je eraan
(Opgelet: regels kunnen ten allen tijde veranderen. Wat in dit blog staat, kan dus na verloop van tijd verouderd of achterhaald zijn. Check de correctheid van deze gegevens altijd bij de bevoegde instanties.)
Stel je voor: je woont met je geliefde huisdier(en) in de Filipijnen, maar door omstandigheden verhuis je definitief naar Europa. Je hartendiefjes tienduizend kilometer ver achterlaten is misschien geen optie.
Mocht je ooit overwegen om je hond of kat vanuit de Filipijnen naar België of Nederland mee te laten migreren, dan ben je niet de eerste. Wij hebben het voor je uitgetest en willen graag onze ervaring en de hele procedure met je delen.
Voor alle duidelijkheid: de twee honden die ik overgevlogen heb, waren niet van mij. Toevallig botste ik een tijdje geleden op een oproep van een Vlaming die in Manilla gewoond had. De voormalige expat was er een jaar eerder niet in geslaagd om zijn honden zelf naar België mee te nemen. De oorzaak lag in een verkeerde keuze dierenarts. Als dierenliefhebber wilde ik ze graag met hun baasje helpen herenigen. Deze keer wilde de hondeneigenaar niets aan het toeval overlaten en liet alles tot in de puntjes regelen. Ik zou de honden tijdens mijn vliegreis van Manilla naar Amsterdam begeleiden.
Hier volgt de hele procedure.
De voorbereidingen: vaccinaties, microchips, exportdocumenten, luchtvaartmaatschappij
Wij kozen voor Vets in Practice (website: www.vetsinpracticeph.com - e-mail: export@vetsinpracticeph.com), de hoogst aangeschreven dierenkliniek in de Filipijnen, die jaarlijks honderden exports verzorgt. Niet goedkoop, maar ze hebben de knowhow. Zij laten de exportdocumenten op voorhand goedkeuren en tekenen door de BAI (Bureau of Animal Industry). Zonder deze vergunning raken de dieren het land niet uit. (contact bij BAI: Allan Cantos)
Vermits KLM een referentie is in het vliegen van huisdieren, lag deze keuze voor de hand. Als men bij deze maatschappij een vlucht voor huisdieren boekt, moet men wachten op de goedkeuring daarvoor en dat kan 2 à 3 weken duren. Zodra de boeking voltooid is krijgen de honden een check-in document. Dit dien je af te geven aan de incheckbalie. Indien blijkt dat de honden ook ingeboekt zijn voor een terugvlucht naar Manilla, kun je dat het best zo laten om problemen te vermijden op de 'heenvlucht'.
Je huisdier moet van een microchip voorzien zijn.
Alle nodige documenten zijn in het Engels:
-Export license van het Bureau of Animal Industry (BAI), dit als bewijs dat de Filipijnse overheid de export van beide honden heeft goedgekeurd. Een agent van BAI zal vragen om deze te tonen op de luchthaven. Achteraan de export license plakt een roze kopie waarnaar men zal vragen en die ook zal bijgehouden worden.
-EU health certificate met vaccinatiegeschiedenis. Deze zal men op Schiphol nodig hebben. Ook een ontworming die liefst zo kort mogelijk voor het vertrek wordt uitgevoerd, staat erop vermeld. Normaal gesproken wordt dit niet door KLM vereist, maar we hebben dit toch gedaan voor de zekerheid.
-Rabies Titer Test. Dit is een bewijs dat het bloed van de honden getest is in een erkend labo en aantoont dat beide honden voldoende antilichamen tegen hondsdolheid in hun systeem hebben en dus ook voldoende gevaccineerd zijn (nodig voor Schiphol). Normaal zouden de honden op Schiphol, of eender welke andere luchthaven in de EU, drie maanden in quarantaine moeten gaan om hondsdolheid uit te sluiten. In ons geval was dat niet nodig, omdat we reeds meer dan drie maanden tevoren een bloedtest hadden laten doen. Deze bloedtests blijven geldig zolang de vaccinaties in de Filipijnen niet vervallen zijn. Vermits Filipijnse labo's in de EU niet erkend zijn, werden de tests uitgevoerd in Kansas. Het opsturen van het bloed naar de VS was wel een behoorlijk dure affaire.
-Fit to travel certificate van de dierenarts in Manilla.
-Geschreven autorisatie indien men de dieren met iemand anders naar Europa wil laten meevliegen. Deze verklaring moet binnen de vijf dagen vóór de vlucht gedateerd zijn.
Laat je huisdier gedurende vijf dagen vóór de vlucht aan de kennel wennen.
Vóór de vlucht mogen de honden geenszins verdovende middelen toegediend krijgen. Slaappillen of kalmeringsmiddelen kunnen een ongunstig effect veroorzaken of de dieren zelfs in het ruim laten stikken. Verder mogen ze twee uur voor hun vertrek niet eten of drinken.
Het vertrek op de luchthaven in Manilla
Men moet minimaal 4 à 3 uur vóór de vlucht op de luchthaven aanwezig zijn. En dan is het zover… In NAIA Terminal 3 begeven we ons naar de KLM-balie om twee lieve honden in te checken: Pika, een vierjarige reu, en Aela, een dwergkeesteefje van 3 jaar oud. Om ze nauwelijks één dag later te kunnen laten herenigen met hun baasjes. Ze wegen elk meer dan 6 kg, dus ze moeten in een speciaal geventileerd deel van het ruim en mogen niet mee in de cabine.
Alles gebeurt aan de KLM check-in balie. Een agent van BAI (Bureau of Animal Industry) komt langs om de export license te checken. Als alle documenten in orde zijn, is dit slechts een formaliteit. Hierna overloopt een KLM-medewerker de checklist voor de honden en de kennel (volledige lijst: zie lager). De kooi moet aan strenge voorwaarden voldoen en volledig conform zijn met IATA (International Air Transport Association) en de richtlijnen van KLM. Drink- en eetbakken moeten goed en stevig bevestigd worden, zodat ze niet losraken. Tijdens de vlucht zullen de dieren immers door KLM gevoederd worden en water krijgen. Aan beide kooien dienen kopieën te hangen van alle documenten (vaccinatie-overzicht, hondsdolheid titer test, exportvergunning...). Ook de LIVE ANIMAL and ARROW UP stickers worden op de kennels gekleefd. Ten slotte mogen de tiewraps (zip ties) bevestigd worden om de deur van de kooi extra te beveiligen.
Op de luchthaven is een BAI-kantoor aanwezig dat last-minute documenten kan toekennen in geval van nood, maar aangezien wij de BAI-vergunning reeds in handen hadden, was dit voor ons niet nodig. Volgens onze dierenarts hebben ze bij Vets in Practice met dit soort kennel en documenten (die vanuit BAI zelf komen) nog nooit een weigering meegemaakt, noch door KLM, noch door BAI.
Checklist voor huisdieren
Wanneer u op de luchthaven uw huisdier incheckt, maken wij gebruik van een checklist om er zeker van te zijn dat uw huisdier in staat is om te vliegen. Lees deze checklist alstublieft goed door.
Reisvoorbereidingen
Zorg ervoor dat inentingen, reisdocumenten en andere belangrijke zaken ruim op tijd zijn geregeld. Neem contact op met de ambassade van het land van uw bestemming voor de exacte voorschriften. Vergeet niet dat sommige landen strenge quarantainemaatregelen toepassen.
Bevestig aan de zijkant van de kennel een label met de naam van het dier en de voederinstructies.
Laat uw huisdier vijf dagen voor de vlucht al aan de kennel wennen.
Geef uw huisdier binnen 2 uur voor vertrek niets meer te drinken.
Geef uw huisdier binnen 2 uur voor vertrek niets meer te eten.
We raden u ten sterkste af om uw huisdier een kalmerend middel te geven. Een versuft dier went minder snel aan zijn nieuwe omgeving en kan tijdens de vlucht onderkoeld raken.
Hieronder staat onze Pet Checklist, die bij het inchecken door een KLM-medewerker ingevuld moet worden. Zorg ervoor dat u aan alle voorwaarden voldoet.
Checklist voor uw huisdier
Kennel:
De hond/kat moet met de kop omhoog kunnen staan (zonder het dak te raken), zich kunnen omdraaien en met gemak kunnen gaan liggen. De kennel moet gemaakt zijn van hard plastic met een ingebouwde metalen deur. Houten kennels en kennels met plastic deurtjes zijn niet toegestaan.
De kennel moet voorzien zijn van twee lege vaste voerbakken of van één bak met twee compartimenten voor eten en water.
De bodem van de kennel moet bedekt zijn met een deken, kranten of ander absorberend materiaal. Stro is niet toegestaan.
De kennel moet voorzien zijn van minstens één ‘Live Animal’-sticker en twee ‘Arrow Up’-stickers (worden indien nodig door KLM verstrekt).
Het slot op de kenneldeur moet stevig zijn. Hangsloten zijn niet toegestaan. De scharnieren en grendels van de deur moeten aan de boven- en onderzijde ten minste 1,6 cm (0,62 inch) uitsteken.
Wieltjes moeten zijn verwijderd of met tape zijn vastgezet.
Leeftijd en aantal:
Uw hond of kat moet minimaal 10 weken oud zijn.
Elk huisdier moet in zijn eigen kennel reizen. Echter, als 2 katten of 2 honden van dezelfde grootte allebei elk maximaal 9 kilo (20 lbs) wegen, dan mogen deze 2 huisdieren in 1 kennel reizen. Puppy’s of jonge katjes van minder dan vier maanden oud mogen met hun moeder in een kennel.
Documenten:
De reisdocumenten van uw huisdier moeten Engelstalig zijn. Wij raden u aan kopieën van deze documenten aan de kennel te bevestigen. Zorg ervoor dat u de originele documenten bij u heeft wanneer u incheckt.
Aan de kennel moet een label zijn bevestigd met de naam, het adres en het telefoonnummer van de passagier.
Aan de zijkant van de kennel moet een label met de naam van het dier zijn bevestigd.
Lichamelijke conditie:
Uw huisdier mag er niet angstig, gewond of versuft uitzien.
Uw huisdier mag geen muilkorf of riem dragen. Er mag ook geen muilkorf of riem in de kennel worden achtergelaten.
Op het vliegtuig
Aan boord kan je bij de stewardessen eens informeren of alles goed verloopt met je huisdier(en). Het kan nooit kwaad om te dubbelchecken of de piloot op de hoogte is van hun aanwezigheid en checkt dat de ventilatie in dat gedeelte van het ruim zeker ingeschakeld is. Maar in principe is dat automatisch het geval en kun je ervan uit gaan dat ze bij KLM hun reputatie naleven.
Als de beestjes niet in de passagiersruimte vertoeven, zoals bij ons het geval was, hoef je tijdens de stop-over in Taipei niets bijzonders te doen. De beestjes blijven gewoon aan boord van het toestel.
Aankomst op Schiphol
Uiteraard rollen je huisdieren niet zomaar samen met je koffers van de band. Je zoekt naar het bord 'Odd-size baggage/Afwijkende bagage' en daar moet je iets langer wachten tot je je hond of kat na een lange reis weer een hartverwarmende knuffel kunt geven.
Indien nodig kun je een kruier vragen die je tot buiten de migratiezone helpt. De douane checkt nog even de documenten en enkele minuten later zijn je huisdieren officieel in Nederland en vrij om naar andere EU-landen te reizen.
Tijd en kosten
De tijdspanne om aan alle vereisten te voldoen duurt ongeveer een maand. Wel moet je reeds vroeg werk beginnen maken van de titertest, tenzij je het niet erg vindt als je hond of kat een tijdje in quarantaine wordt gehouden. Eens men de bloedresultaten heeft, moet er drie maanden gewacht worden alvorens je huisdier de EU kan betreden. Indien hier niet aan voldaan, heeft men bij aankomst in Nederland het recht om de hond tot drie maanden in quarantaine te houden.
Je kunt kosten uitsparen, maar... Ook hier heb je twee opties.
1) Je regelt alles zelf met een gewone dierenarts, maar dan is de kans groot dat je kleine fouten maakt en dan moet je ook zelf het loopwerk doen met vergunningen enz. Op zich vallen de kosten voor de inentingen, microchip enz. best mee. De bloedtest moet echter gebeuren in een labo dat erkend is door de EU en hiervan zijn er geen in de Filipijnen. Je kunt het bloed van de honden zelf meenemen naar Nederland of België en laten testen door een overheidslabo. In Brussel kost dat ongeveer 50 euro per bloedsample (info 2018). Als je de hele klus zelf klaart ben je na alles misschien rond de 35 000 PHP kwijt.
2) Via Vets in Practice en hun ervaring binnen het gebied kan er zo goed als niks foutlopen. Zij laten het bloed standaard testen in Amerika. Het volledige pakket bij Vets in Practice komt op 35 000 PHP + bijkomende kosten voor extra vaccins, ontworming, exportvergunning van BAI, kooien en vliegkosten. In totaal bedraagt het kostenplaatje dan 50 à 60 000 PHP.
Slotbeschouwing
Dit blog heb ik geschreven omdat ik soms ook van studenten de vraag krijg of ze hun hond of kat naar Nederland of België kunnen meenemen. Huisdieren zonder baasje worden in de Filipijnen vaak aan hun lot over- of op straat achtergelaten en krijgen niet het respect dat ze verdienen.
Verder ook ter ere en nagedachtenis van onze lieve Filipijnse hond, Nyle, die we helaas veel te vroeg verloren hebben.